İlk olarak 10 Nisan 1845 yılında temelleri atılan Polis Teşkilatı'nın bu yıl 176. yıl dönümü kutlanacak. Polis Haftası her yıl 6-12 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor
Okulumuzda Güvenlik Görevlisi Olarak Çalışan ve görev süresi dolan Derya AYDOĞDU'ya emekleri için Teşekkür Belgesi verildi
Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler tarafından farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak için ilan edildi. Pek çok medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü tüm dünyada otizm ile ilgili farkındalık mesajları yayınlıyor ve paylaşıyor. Peki, otizm nedir, belirtileri neler?
OTİZM NEDİR?
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen, karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tarif edilir.
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Otizm en erken 8 aylıkken bulgu verir. 18 aylıkken testlerle tarama yapıldığında sonuç alınır. Güvenilir bir klinik tanı için 3 yaşı bitirmesi beklenmelidir. Göz teması, seslenildiğinde dönüp bakması ve işaret etmesi normal gelişim açısından önemlidir. Belirtileri otizmle karışan hastalıklar vardır. Özellikle dil sorunlarının bazı formları örtüşür.
– Göz kontağı kuramama,
– Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama,
– Diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik,
– Empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler,
– Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin % 40'ı asla konuşmaz,
– Sohbet etmeye başlamada zorlanma ya da başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma,
– Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma,
– Aynı şeyleri yapmakta ısrar, rutine sıkı bağlılık,
– Duyusal az veya çok uyarılma,
– Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. Örnek vermek gerekirse, karşısındaki kişinin yaptığı espriyi anlamayabilir. Kelimeleri algılayıp anlar ama ima edileni anlayamaz.
Kütüphanecilik Haftası
Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir. Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretilir.
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder.
Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta "Kütüphaneler Haftası" olarak kutlanır. Bu haftada kitap okumanın ve kütüphanelerin öneminden bahsedilir, kütüphanelerin sorunları ve çözüm yolları tartışılır, halka kütüphane bilinci aşılanmaya çalışılır. Okullarda, öğrencilere kütüphanelere geziler düzenlenerek, kütüphanede arama ve araştırma yapma yöntemleri gösterilir, kütüphanede nasıl davranılması gerektiği anlatılır.
Merhaba Sizlere hayatımdan bir bölüm anlatmak istiyorum.Ben sal tarafı engelli bir arkadaşınızım.Çocuk felci sonucu bir tarafım tamamen olmasada kısmi felç.Bu Felçlik ben 2 yaşında iken olmuş ve artı ardına doktorlar hastaneler derken birde bakmışım 14 yaşındayım
Evet tam 14 yaşıma geldiğimde felç yanımda sıçramalar kasılmalar olmaya başladı.Doktora gittiğimde Epilepsili olduğumu öğrendim ve doktorumun bana dediği şey şu oldu.Pelin nehir.Sen 2 yaşında felç geçirdin ve malesef bundan Beyninde etkilenmiş dedi.Ve çok şanslısın Pelın dedi be EPİLEPSİNİN 70 türünden en basiti yani epilepsi başlangıcı diye ilaçlara başladı.
O günden berli ilaçlar kullanıldı sözde belli düzeyi seyreten bir nöbet şeklim var...Peki ama nasıl bir Epilepsi türüymüş bu.Geldiği zaman gitmek bilmeyen sıçramalar gecenin bir yarısı hastaneye acile gitmeler,gitsen bir dert gitmesen bir dert.Hastaneye gitmesen yeşil reçeteli ilaç içiyorsun oda seni 2 3 gün aptal ediyor..112 yi çağırsan Kolu komşu ayaklanı veriyor...Yine pelin sinir krizine girdi diyorlar.
Gecen haftaydı ayağımda büyük kasılmalarla sıçramalarla uyandım ve Aman Allahım yine geldi sıçramalar dedim ve kalktım oturdum. Düşünün sabahın saat 6 sı ne yapabilirim dedim ve bir yerlerden tuta tuta sıçramayı kontrol altına aldım,ve O günün akşamı yeşil reçeteli ilacımı içtim ve 18 saate yakın uyumuşum. Kalktığımda sağa sola çarpıyor 70 lik alkol içmiş gibiydim.
Şükür dedim sıçramam geçmiş dedim ve 2 gün sersem sersem evin içinde dolandım.Tam 2 gün sonra gecenin 3 ünde yine sıçramalar başladı yine aynı sıkıntılar sil baştan başlatık...Anne diye bağırdım ve Annem bismillah diyerekten koştu geldi ve Abimi çağırdı ve hastaneye yetiştirdiler.Hastane müdehale etti ve serumlarla ilaçlarla kasılmayı durdurdular...
Ve geldik bu güne sabah yine aynı sıkıntılarla uyandım Allahım yarabbim diye diye dua ede ede o salak sıçramalarımın arasında uyumuş kalmışım.Çok şükür ki sıçrama artmadan uyumuşum,Çünkü o esnada uyursan kasılmalarda sonlanıyor yani gidiyor.Hani dedim ya sizlere geldi mi gitmiyor diye..Gittiği zamanda ortalama bir bir buçuk ay gelmiyor çok şükür..
Tam uyuyup kalmışken saat 11 gibi uyandığımda internede girdiğimde 26 MART EPİLEPSİ FARKINDALIK GÜNÜ olduğunu farkettim..
Ve buradan sizlere engelli olmak insnanın kolunun tutmaması,yada gözünün görmemesi yada diğer organlarda sorun olduğu anlamına gelmez.Epilepside bir engel çeşitidir...Ben hem bedensel engelli hem Epilepsi hastası olan biri olarakdan Epilepsiye daha bir ağırlık vermekteyim...Çünkü kol sakat ağrısı yok sızısı yok.Ama epileptik beynimi oynatıyor
Tüm Epilepsili hastalarımıza sabır diliyorum...
Sygılarımla Pelin Türk
Okulumuz Rehber Öğretmenleri tarfaında velilerimize yönelik bağımlılıkla mücadele konusunda sosyal medya üzerinden bilgilendirme yapıldı